- De Amsterdamse startup Greencast ontwikkelt software waarmee bedrijven realtime inzicht krijgen in hun CO2-emissies.
- Oprichter Konstantinos Kouzelis kwam op het idee toen hij zag hoe bedrijven vaak peperdure consultants inschakelen om hun CO2-uitstoot te berekenen.
- De software wordt gekoppeld aan het bestaande boekhoudsysteem van bedrijven en gebruikt machine learning.
- Lees ook: Zelf je gehaktbal of schnitzel kneden? Deze Duitse startup wil Nederland veroveren met vleesvervangers in poedervorm
Voor ondernemers is het belangrijk om niet alleen met vandaag bezig te zijn, maar ook met de toekomst. Daarbij is duurzaamheid bij veel bedrijven tegenwoordig een belangrijke pijler.
Inzicht in het CO2-verbruik van jouw organisatie helpt om een klimaatstrategie te definiëren die past bij de ambities en (financiële) mogelijkheden van de onderneming.
De Amsterdamse startup Greencast ontwikkelt software waarmee bedrijven realtime inzicht krijgen in hun CO2-uitstoot. Oprichter Konstantinos Kouzelis kwam op het idee toen hij zag hoe bedrijven daarvoor vaak peperdure consultants inschakelen.
Aan Business Insider vertelt Kouzelis over de voordelen van zijn software en het belang voor bedrijven om bewust te zijn van wat ze uitstoten.
Hoe werkt jullie software precies?
Kouzelis: “Wij koppelen onze software aan het boekhoudsysteem van klanten. Ons systeem zet financiële data om in emissiedata. Door machine learning te gebruiken, wordt automatisch en doorlopend berekend hoeveel CO2 een organisatie uitstoot, niet alleen tijdens bedrijfsprocessen maar ook bijvoorbeeld tijdens evenementen of de bedrijfslunch.”
“Inmiddels zijn er al meer dan twintig veelgebruikte boekhoudsystemen die aan onze software gekoppeld kunnen worden en dat aantal wordt continu uitgebreid.”
Wat zijn de voordelen van jullie concept?
“Voor wat wij doen, worden nu vaak consultancybedrijven ingehuurd. Dat is een kostbaar proces dat 4 tot 6 weken in beslag neemt en waarbij medewerkers ellenlange vragenlijsten moeten invullen.”
“Onze oplossing is niet alleen vele malen goedkoper, het neemt ook de rompslomp weg omdat de emissiedata automatisch worden gegenereerd nadat de software is gekoppeld aan het boekhoudsysteem. Het grote voordeel is ook dat onze software bedrijven realtime inzicht biedt in hun CO2-emissies. Als je hiervoor een consultant inhuurt, krijg je als bedrijf slechts een momentopname.”
“In tegenstelling tot consultancybedrijven richten we ons echt op de software. Op basis van hun CO2-emissies ontwikkelen we een digitale klimaatstrategie voor onze klanten. Ook hebben we inmiddels een mooi partnernetwerk opgebouwd met consultants die onze klanten eventueel verder kunnen helpen met een duurzamere bedrijfsvoering.”
Voor wie is het bedoeld?
“In principe kan elk bedrijf hier gebruik van maken. Klanten sluiten een licentie af om onze software te gebruiken en betalen daar een maandelijks bedrag voor.”
“Hoeveel een bedrijf betaalt, hangt af van het aantal transacties dat zij elke maand doen. We hanteren drie prijscategorieën: startups betalen 195 euro per maand, middelgrote bedrijven 995 euro en voor grote corporates ontwerpen we customized software waarvoor de prijs per bedrijf verschilt.”
Waarom is het belangrijk dat bedrijven inzicht hebben in hun CO2-emissies?
“Zowel voor consumenten als voor medewerkers wordt het steeds belangrijker dat bedrijven zich bezighouden met duurzaamheid. Inzicht genereren in hun CO2-emissies is een mooi gebaar van bedrijven naar hun medewerkers en klanten. Je laat ermee zien wat de core values van jouw bedrijf zijn. Vooral jongere generaties willen tegenwoordig niet meer werken bij of zakendoen met een bedrijf dat zich niet inzet voor een beter klimaat.”
“Vanaf 2023 is ook de Europese CSRD-regulering van kracht. Deze schrijft voor dat alle bedrijven met meer dan 250 werknemers en 40 miljoen euro omzet moeten rapporteren hoe ze zich inzetten op het gebied van duurzaamheid. Alleen al in Nederland gaat dat om meer dan 50.000 bedrijven. “
“Daarbij komt ook nog dat veel banken tegenwoordig betere financieringsvoorwaarden bieden aan bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid. Uiteindelijk is een klimaatrisico dus ook een financieel risico.”
Lees meer over Better Capitalism op Business Insider:
- Met de Urban Cultivator kun je geautomatiseerd microgroenten kweken in je eigen keuken: ‘Martha Stewart was direct verkocht’
- Good Busy wil bedrijven stimuleren werknemers vrijwilligerswerk te laten doen: ‘Het kan meer zijn dan 1 keer per jaar het buurthuis schilderen’
- Deze Nederlandse startup wil grootschalig zeewier kweken op land – en daar gaat een grondige voorbereiding aan vooraf